De Thaise rechter heeft voormalig premier Yingluck Shinawatra op de eerste dag van haar proces verboden het land te verlaten.

Yingluck werd vorig jaar vanwege machtsmisbruik afgezet door het Constitutioneel Hof.

Nu wordt ze vervolgd omdat ze nalatig zou hebben gehandeld, met omgerekend miljarden euro´s schade voor de overheid tot gevolg.

De zaak draait om corruptie rond een subsidieprogramma voor rijstboeren. Yingluck deed daar volgens de aanklagers niets aan. Zelf ontkent de oud-premier dat ze iets verkeerd heeft gedaan en beschuldigt ze de huidige militaire machthebbers van een heksenjacht tegen haar en haar familie.

Staatsgreep

Enkele honderden aanhangers van de politica betoogden dinsdag voor het gerechtsgebouw in Bangkok. ''Yingluck is de premier van het volk'', riepen ze.

Video: Rechter pakt paspoort Thaise oud-premier af

Nadat Yingluck door de rechterlijke macht was afgezet, pleegde het leger een staatsgreep. Dat is in Thailand vaker gebeurd in tijden van politieke crisis.

De tijdelijke militaire regering wil naar eigen zeggen een terugkeer naar democratie. Premier Prayuth Chan-ocha kondigde dinsdag aan dat eerst een referendum over een nieuwe grondwet wordt gehouden. Daarna mag het volk een nieuwe volksvertegenwoordiging kiezen. Dat zal pas in de loop van volgend jaar gebeuren.