Tegen de 25.000 mensen zijn de Iraakse stad Ramadi ontvlucht als gevolg van de opmars van Islamitische Staat. 

Dat zeggen de Verenigde Naties. De terreurbeweging veroverde de stad zondag na zware gevechten waarbij honderden mensen de dood vonden.

De meeste mensen zijn richting Bagdad gevlucht, dat zo'n honderd kilometer verderop ligt. De VN en andere hulporganisaties delen voedsel, water en medische spullen uit aan de vluchtelingen. Ook hebben ze tijdelijke kampen met toiletten ingericht.

Volgens de VN zijn sommige Irakezen voor de tweede keer op de vlucht geslagen voor IS. Duizenden families hebben eerder al hun huis in Ramadi moeten verlaten toen IS richting de stad trok.

Later keerden ze terug, maar nu de gevechten opnieuw zijn uitgebroken, moeten ze weer weg. "Niets is momenteel belangrijker dan vluchtelingen uit Ramadi helpen", aldus Lisa Grande van de VN. "Duizenden mensen moesten buiten slapen omdat ze nergens heen konden."

Tegenslag

Het verlies van Ramadi is een gevoelige klap voor de Iraakse regering. Het leger doet de val van de hoofdstad van de provincie al-Anbar af als een kleine tegenslag die eenvoudig recht te zetten is.

Hoge Amerikaanse militairen voorzien echter een lang en zwaar gevecht om de stad te heroveren. De VS zal Irak blijven ondersteunen met luchtaanvallen, training en materieel.

Video: Tienduizenden mensen ontvluchten Ramadi