De president van Burundi, Pierre Nkurunziza, heeft drie ministers ontslagen na de mislukte staatsgreep van vorige week. 

Dat meldt AP maandag. De ministers van Defensie, Internationale Zaken en Handel werden de laan uitgestuurd. 

De mislukte coup volgde op weken van protesten tegen de president. Nkurunziza wil zich verkiesbaar stellen voor een derde termijn, terwijl de grondwet een maximum van twee termijnen voor presidenten voorschrijft.

Nkurunziza meent echter dat die regel in zijn geval niet opgaat omdat hij voor zijn eerste termijn werd gekozen door het parlement, en niet door de kiezers. 

Nkurunziza verbleef toen de couppoging plaatsvond in Tanzania voor een top. Zaterdag werden zeventien mensen, onder wie vijf generaals, aangehouden die betrokken zouden zijn geweest bij de mislukte coup.

De generaal die de staatsgreep aankondigde is echter nog voortvluchtig.

Demonstranten

Ook demonstranten worden beschouwd als medeplichtigen aan de couppoging tegen de president, aldus het Burundese ministerie van Buitenlandse Zaken. Met de uitspraak wordt een stevige waarschuwing gegeven aan toekomstige opstandelingen.

Kleine groepen demonstranten gingen maandag weer de straat op, onderwijl leuzen roepend tegen de president. Die wil zich voor een derde termijn verkiesbaar stellen, ook al is dat tegen de grondwet.

De meeste coupplegers zitten inmiddels vast. De leider, de voormalige chef van de veiligheidsdiensten Godefroid Niyombare, is nog op de vlucht