De bloedige gevechten tussen motorbendes in de Amerikaanse staat Texas hadden kunnen worden voorkomen, als tijdig met de politie was samengewerkt. 

Dat zei Patrick Swanton van de politie van Waco, de stad waar zondag negen doden en achttien gewonden vielen.

De politie had de eigenaar van café Twin Peaks, waar de gevechten plaatsvonden, van tevoren ingelicht over de risico's van een ontmoeting tussen de rivaliserende motorbendes. Aan die waarschuwing werd volgens Swanton geen gehoor gegeven. 

Volgens Swanton was de politie beducht voor geweld en stond ze op enige afstand paraat. Mogelijk had de massale vecht- en schietpartij volgens Swanton kunnen worden beperkt of voorkomen als de bedrijfsleiding van Twin Peaks niet had geweigerd informatie met de politie te delen.

Naar schatting tweehonderd leden van minstens vijf motorbendes uit Texas gingen elkaar zondag in en rond Twin Peaks plotseling te lijf. Ze gebruikten steek- en vuurwapens. De bendes waren bijeen om over de onderlinge rivaliteit te praten. De krachtmeting was geen totale verrassing, maar een gevolg van wekenlange problemen tussen bendes. 

Video: Doden bij schietpartij motorbendes VS

Vechtpartij

Ergens in de toiletten ontstond een vechtpartij die zich snel uitbreidde naar de bar en vervolgens naar het hele café-restaurant en het parkeerterrein. Het café-restaurant is gevestigd in een winkelcentrum dat op zondag druk wordt bezocht.

Alle slachtoffers behoorden tot de betrokken motorbendes, vooral de Bandidos en de Cossacks. Het is volgens Swanton een wonder dat er geen onschuldige voorbijgangers of agenten zijn geraakt. Er zijn ruim 190 verdachten opgepakt, meldde de politie. Ze worden beschuldigd van deelname aan de georganiseerde misdaad.

Swanton zei in zijn loopbaan als politieman in 34 jaar tijd niet zo'n bloedige plaats delict te hebben gezien. ''Overal lag bloed.''