De Britse jihadiste Samantha Lewthwaite is verantwoordelijk voor de moord op zeker vierhonderd mensen, aldus Somalische veiligheidsdiensten maandag.

Zij houden de 'witte weduwe' Samantha Lewthwaite voor de rechterhand van al-Shabaableider Ahmad Umar.

In die rol is zij volgens hen verantwoordelijk voor de coördinatie van aanslagen in Somalië en Kenia, waaronder de aanval op de universiteit in het Keniaanse Garissa die vorige maand aan 148 mensen het leven kostte.

Lewthwaite is afkomstig uit Aylesbury in het Engelse graafschap Buckinghamshire. Ze heeft gestudeerd aan de universiteit van Londen. Ze is de weduwe van een van de daders van de zelfmoordaanslagen in Londen in 2005, waarna ze Groot-Brittannië ontvluchtte.

Ze zou snel binnen de terreurbeweging al-Shabaab zijn opgeklommen, toen verscheidene leiders om het leven kwamen door drone-aanvallen.

Kinderen

"Deze dame zit aan de rechterhand van de leider die opdrachten geeft voor aanslagen'', zei een zegsman van de Somalische veiligheidsdiensten tegen de Britse krant The Mirror. Ze zou ook medeverantwoordelijk zijn voor de aanslag op een winkelcentrum in Nairobi in 2013, waardoor 67 mensen omkwamen.

De vrouw zou ook jongeren en vrouwen ronselen om zelfmoordaanslagen te plegen, in ruil voor betalingen aan hun families. ''Ze voert zelf geen aanslagen uit omdat ze te belangrijk is, maar ze is verantwoordelijk voor vele, vele doden, honderden. Ze gebruikt kinderen om namens haar te doden nadat ze hun families heeft betaald.''

Volgens de zegsman is het eind van de terreur van de 'witte weduwe' in zicht. ''De SAS (Britse commando's) zijn klaar om haar te pakken en wij zijn klaar om een drone-aanval op haar uit te voeren. We krijgen haar uiteindelijk wel.''