De FIFA heeft een onderzoek ingesteld naar de arrestatie van vier BBC-medewerkers in Qatar.

De journalisten waren op uitnodiging van de premier in Doha om de bouw van de stadions voor het WK van 2022 te volgen.

Toen ze onderweg waren om een groep Nepalese arbeiders naar hun arbeidsomstandigheden te vragen, werden ze naar eigen zeggen plotseling omsingeld door acht auto's en naar de gevangenis gebracht.

Qatar krijgt al sinds de toewijzing van het WK felle kritiek op de omgang met bouwmedewerkers, die onder erbarmelijke omstandigheden zouden moeten werken.

Medewerkers van de Duitse televisie werden eerder al gearresteerd bij het maken van een soortgelijke reportage.

Disneyland

BBC-journalist Mark Lobel schrijft maandag dat hij en zijn collega's niet beschuldigd zijn van een strafbaar feit, maar dagenlang werden gevolgd door de geheime dienst.

De vier zouden op een 'vijandige' manier verhoord zijn en één van de ondervragers snauwde hen toe dat "Qatar geen Disneyland" is: "Hier kun je niet alles zomaar filmen."

Uiteindelijk hebben Lobel en zijn collega's twee nachten in de cel doorgebracht, al werd nog gedreigd met vier dagen extra om ze "een lesje te leren". Plotseling werd het viertal weer vrijgelaten en mochten ze zelfs de PR-trip waar ze voor uitgenodigd waren vervolgen.

De BBC verlangt een verklaring van de overheid van Qatar.

Smartphones

Lobel laat weten dat de camera's en ander materiaal nog niet zijn teruggegeven. In een reactie op de arrestatie zegt minister van Arbeid Abdullah al-Khulaifi dat Qatar juist "open is voor iedereen".

"Ik kan de tekortkomingen die ik tegenkom niet verbergen, maar iedereen is gewoon een journalist met al die smartphones."

De FIFA laat in een verklaring weten de zaak te gaan onderzoeken. "Elke gebeurtenis die persvrijheid ondermijnt, is een zorg voor FIFA. We zullen ernaar kijken met de serieuze blik die het verdient."