Bij de val van de Iraakse stad Ramadi zijn volgens de woordvoerder van de gouverneur van de provincie Anbar ongeveer vijfhonderd mensen om het leven gekomen, burgers zowel als Iraakse militairen.

Strijders van de extremistische groep Islamitische Staat (IS) zouden massaexecuties hebben uitgevoerd en de straten liggen bezaaid met lijken. 

De val van de provinciehoofdstad is een blamerende nederlaag voor het Iraakse leger, dat Ramadi niet wist te behouden ondanks steun van een door de Verenigde Staten geleide luchtmacht. Videobeelden op internet tonen de vlucht van de Iraakse militairen met Humvees, trucks en andere voertuigen. 

De strijd in en rond Ramadi heeft aan naar schatting vijfhonderd mensen het leven gekost. Dat heeft een woordvoerder van de gouverneur van de provincie Anbar gezegd. Er zouden tussen zesduizend en achtduizend mensen ontheemd zijn geraakt.

De schattingen gelden voor de afgelopen drie dagen, toen de eindfase van de strijd om Ramadi begon. In april vluchtten al 114.000 inwoners van de stad en omliggende dorpen. 

Zelfmoordcommando's

De Iraakse premier Haider al-Abadi heeft de Iraakse veiligheidstroepen in de provincie Anbar bevolen stand te houden. Eerder droeg hij sjiitische milities op zich voor te bereiden om in de overwegend soennitische provincie te worden ingezet.Volgens een ooggetuige en een plaatselijke functionaris is er inmiddels een groep strijders aangekomen in de Iraakse stad.

De vrees bestaat dat dit zal leiden tot sektarische gevechten, maar een soennitische tribale leider zei blij te zijn met iedere hulp, zelfs van sjiitische milities, om Ramadi te bevrijden. "Wat vandaag gebeurd is, is een groot verlies veroorzaakt door een gebrek aan goede planning door het leger", zei Naeem al-Gauoud. 

IS zette zondag zelfmoordcommando's met autobommen in om het legerhoofdkwartier in het district Malaab in Ramadi te veroveren. Een politieman bij het hoofdkwartier zei dat de militairen tientallen voertuigen en artilleriestukken en een grote hoeveelheid vuurwapens hebben achtergelaten. Op een website van militanten was te lezen dat zij onder meer tanks en raketwerpers hadden buitgemaakt.

Bevrijd

Na de verovering van de stad heeft IS tientallen aanhangers uit de militaire gevangenis in de West-Iraakse stad bevrijd. Ook hebben strijders van de beweging bij hun opmars naar de hoofdstad van de provincie Anbar een groot aantal wapens, pantservoertuigen en andere wagens op het leger buitgemaakt, zeggen kringen binnen het leger.

Volgens een woordvoerder van een sjiitische militie bereiden talrijke sjiitische paramilitaire organisaties zich erop voor naar Anbar op te trekken om het tegen de strijders van IS op te nemen. Premier Haider al-Abadi riep hen daartoe zondag op. De door Iran gesteunde milities moeten het leger helpen Ramadi en andere delen van Anbar te heroveren.

Dossier IS