Zeker negen motorrijders zijn zondag doodgeschoten in de stad Waco in de Amerikaanse staat Texas. Ze kwamen om bij een schietpartij tussen rivaliserende motorbendes.

Dat melden Amerikaanse media. Ten minste zestien mensen raakten gewond. Ongeveer 150 verdachten zijn aangehouden, meldt de nieuwssite van Dallas Morning News maandag.

De motorrijders kregen ruzie in een restaurant in een winkelgebied. Volgens de politie begonnen de mannen met vechten, maar kwamen er al snel messen en vuurwapens aan te pas en verplaatste de ruzie zich naar de parkeerplaats.

Ook agenten die in de buurt waren openden het vuur. Acht personen werden ter plekke gedood, de negende stierf in een ziekenhuis.

Video: Doden bij schietpartij motorbendes VS

Honderd wapens

"Dit zijn zeer gevaarlijke en vijandige bendeleden. Overal ligt bloed, we hebben misschien wel honderd wapens gevonden", zei een politiewoordvoerder. De bloedige gevechten hadden kunnen worden voorkomen als tijdig met de politie was samengewerkt, aldus de politie.

Het gaat om leden van de motorclubs Bandidos en Cossacks. Onder de slachtoffers zijn geen onschuldige omstanders en agenten. 

Geen verrassing

De krachtmeting was geen totale verrassing, maar een gevolg van wekenlange problemen tussen bendes. Naar schatting tweehonderd bendeleden uit Texas waren in Twin Peaks verzameld, onder meer om over de onderlinge rivaliteit te praten.

Maar ergens in de toiletten ontstond een vechtpartij die zich snel uitbreidde naar de bar en vervolgens naar het hele café-restaurant en het parkeerterrein. Het café-restaurant is gevestigd in een winkelcentrum dat op zondag druk wordt bezocht.

De politie was beducht voor geweld en stond op enige afstand paraat. Mogelijk had de massale vecht- en schietpartij kunnen worden beperkt of voorkomen als de bedrijfsleiding van Twin Peaks niet had geweigerd informatie met de politie te delen. Swanton zei in zijn loopbaan als politieman in 34 jaar tijd niet zo'n bloedig misdaadscenario te hebben gezien. ''Overal lag bloed.''