Saudi-Arabië heeft in de nacht van zondag op maandag de luchtaanvallen op Jemen hervat. Zondagavond 22.00 uur liep een staakt-het-vuren af.

Kort daarna begon de door Saudi-Arabië geleide coalitie doelen van Houthi-strijders te bestoken, melden ooggetuigen en officieren van het Jemenitische leger.

Er zouden explosies zijn gehoord bij het vliegveld van havenstad Aden. Ook andere delen van de stad zouden zijn gebombardeerd.

Het regeringsleger en rebellen van de Houthi-beweging hadden sinds dinsdag een gevechtspauze zodat hulporganisaties voedsel en medicijnen naar Jemen konden brengen. De wapenstilstand werd echter meerdere keren genegeerd door het leger, de internationale coalitie onder leiding van Saudi-Arabië en de sjiitische Houthi-strijders.

Luchthavens

De minister van Buitenlandse Zaken van de internationaal erkende regering van Jemen, Reyad Yassin Abdulla, zei maandag dat de bombardementen zijn hervat, omdat de Houthi's en hun bondgenoten zich niet aan de wapenstilstand hielden. De coalitie denkt niet over een nieuw bestand, hoewel de VN-gezant voor het Arabische land daartoe zondag opriep.

Wel worden volgens de minister de luchthavens van Sanaa en Aden en de haven van Hodaida ontzien, zodat hulpgoederen het land kunnen worden ingebracht. Inwoners van Aden meldden echter dat de luchthaven van Aden in de nacht van zondag op maandag is gebombardeerd. Om het vliegveld wordt hevig gevochten tussen Houthi's en lokale strijders.