Iraakse stad Ramadi in handen IS na terugtrekking leger

IS (Islamitische Staat) heeft zondag de Iraakse stad Ramadi veroverd. De laatste delen van de stad in de provincie Anbar zijn ingelijfd en militairen van het Iraakse leger zijn gestopt met vechten.  

Eerder wisten IS-strijders al een grote legerbasis in te nemen.

Het was zondag lange tijd onduidelijk of de stad volledig in handen van IS was gevallen. Stamleider Ahmed al-Dulaimi en IS beweerden dat zondagmiddag al, maar bronnen rond de gouverneur van Anbar ontkenden dat de strijd was gewonnen. Later bevestigden ook zij en de burgemeester van Ramadi dat de strijd was gewonnen door IS.

Ondanks dat heeft de Iraakse premier Haider al-Abadi opdracht gegeven om sjiitische militanten in te zetten zodat ze het leger kunnen helpen in de strijd. Ook heeft hij de militairen opgeroepen hun posities niet te verlaten zodat IS niet de kans krijgt andere gebieden te veroveren.

IS-strijders proberen Ramadi al sinds vorig jaar in te lijven, maar maakten afgelopen week een opmars richting de provinciale hoofdstad van Anbar, de grootste provincie van Irak.

IS gebruikte vrijdag autobommen om de stad binnen te dringen. Zeker honderd Iraakse militairen en stamleden werden gedood. Strijders bezetten een belangrijk overheidsgebouw, maar leken zich zaterdag terug te trekken.

Chaotisch

Een Iraakse militair omschreef de situatie in Ramadi als chaotisch. ''IS-strijders zijn in bijna elke straat aanwezig en het regent mortieren."

De militairen hebben de legerbasis in Ramadi verlaten, maar zijn nu omsingeld door IS in het westen van de stad. Strijders zouden via luidsprekers hebben gevraagd de wapens neer te leggen. In ruil daarvoor beloofden ze dat de militairen veilig zouden blijven.

Overwinning

De verovering van Ramadi is de grootste overwinning van IS in Irak sinds het leger en sjiitische militanten vorig jaar de strijd aangingen.

De Verenigde Staten willen nog niet toegeven dat Ramadi gevallen is, maar geven wel toe dat het er op lijkt dat de strijd wordt beslecht in het voordeel van IS. Het Amerikaanse ministerie van Defensie laat weten dat de VS Irak zullen helpen Ramadi te heroveren, mocht de stad definitief vallen.

Ook een internationale coalitie onder leiding van de VS bestrijdt IS fel in Irak en Syrië. De coalitie heeft sinds zaterdagochtend achttien luchtaanvallen uitgevoerd in Irak, waarvan zeven in de buurt van Ramadi.

Aanslagen

In het zuiden van de stad werden zondag vier gelijktijdige aanslagen gepleegd op politieagenten. Tien mensen kwamen om, onder wie de politiechef van het district Malaab.

Later op de dag reden drie zelfmoordterroristen hun auto's in op het hoofdkwartier van het leger in de provincie. Vijf militairen werden gedood. 

Na de aanslagen braken er hevige gevechten uit tussen IS en de veiligheidsdiensten. Het leger en de politie moesten zich uiteindelijk terugtrekken, waarna IS Malaab innam.

Tikrit

De inname van Ramadi is een tegenslag voor sjiitische troepen die vechten aan de zijde van de regering. In maart slaagde het leger er met hulp van duizenden vrijwilligers en lokale stammen in de stad Tikrit, ten noorden van Ramadi, ter heroveren.

Mosul, de tweede stad van het land, is sinds de zomer van 2014 in handen van IS.

Lees meer over:
Tip de redactie