Franse premier keert zich tegen vluchtelingenquotum EU

De Franse premier Manuel Valls heeft zich tegen het plan van de Europese Unie gekeerd om migranten te verdelen over de lidstaten. 

Valls zei zaterdag dat een systeem met quota nooit deel heeft uitgemaakt van de Franse plannen.

De uitspraken van Valls zijn opmerkelijk, omdat minister van binnenlandse zaken Bernard Cazeneuve vorige week nog zei dat Frankrijk wel voor was. 

De meeste migranten die per boot de oversteek naar Europa wagen komen aan in Italië, Griekenland en Malta.

Om die landen te ontlasten wil de Europese Commissie voor elk land een migrantenquotum instellen, onder meer gebaseerd op het bevolkingsaantal, de werkgelegenheid en het bruto binnenlands product van een lidstaat. 

Volgens die sleutel vangt Frankrijk zo'n 14 procent van de vluchtelingen op, het op een na hoogste percentage na Duitsland (18,4 procent). Nederland zou volgens de verdeelsleutel 4,35 procent van de migranten voor haar rekening moeten nemen.

Details

Frankrijk is niet het enige land dat zich tegen het plan keert, terwijl de details ervan nog niet op papier staan. Hongarije, Slowakije en Estland hebben al aangegeven geen extra vluchtelingen te willen opvangen. 

Maandag overleggen de Europese ministers van Defensie over wie wat kan inzetten in de Europese aanpak van de problemen met bootvluchtelingen.

Lees meer over:
Tip de redactie