President Pierre Nkurunziza van Burundi is zondag weer voor het eerst in het openbaar verschenen sinds de verijdelde staatsgreep van vorige week. 

Nkurunziza verscheen bij het presidentieel paleis in de hoofdstad Bujumbara. Hij legde een korte verklaring af voor de verzamelde journalisten, waarin hij zei zich zorgen te maken over de Somalische terreurbeweging al-Shabab.

Burundi is een van de landen dat troepen levert aan een missie van de Afrikaanse Unie in Somalië die de terreurgroep bestrijdt. Al-Shabab voerde eerder vergeldingsaanvallen uit in Kenia en Uganda.

Nkurunziza stelde Burundezen in zijn verklaring voor de keus: "Ofwel ben ik aan de macht, of al-Shabab", aldus de president.

Staatsgreep

De mislukte coup volgde op weken van protesten tegen de president. Nkurunziza wil zich verkiesbaar stellen voor een derde termijn, terwijl de grondwet een maximum van twee termijnen voor presidenten voorschrijft.

Nkurunziza meent echter dat die regel in zijn geval niet opgaat omdat hij voor zijn eerste termijn werd gekozen door het parlement, en niet door de kiezers. 

Nkurunziza verbleef toen de couppoging plaatsvond in Tanzania voor een top. Zaterdag werden zeventien mensen, onder wie vijf generaals, aangehouden die betrokken zouden zijn geweest bij de mislukte coup.

De generaal die de staatsgreep aankondigde is echter nog voortvluchtig.