Duizenden Macedoniërs zijn zondag de straten opgegaan in de hoofdstad Skopje om te protesteren tegen premier Nikola Gruevski. Ze willen dat de premier aftreedt vanwege een afluisterschandaal.

Groepen mensen verdrongen zich voor Gruevski's kantoor in het centrum van de stad. Veel van de demonstranten kwamen van buiten de stad. Ze zwaaiden met de geelrode vlag van Macedonië.

De grootste oppositiepartij van Macedonië, onder leiding van Zoran Zaev, had de massademonstratie zaterdag aangekondigd. Sommige demonstranten zijn van plan te blijven protesteren tot premier Gruevski opstapt.

Video: Dronebeelden protesten in Macedonië

Democratie

Zaev beschuldigde Gruevski er begin dit jaar van op grote schaal burgers af te luisteren. Hij begon toen met het vrijgeven van opnames die hij van een klokkenluider had gekregen.

Gruevski heeft toegegeven dat de opnamen echt zijn, maar zegt dat hij er geen opdracht toe heeft gegeven.

De demonstranten zijn boos op de regering Gruevski. Ze vrezen dat de democratie in het land door dit schandaal in het geding is gekomen.

Complot

Het rommelt al langer in Macedonië. Vorig weekend kwamen er bij een politieactie in de plaats Kumanovo ten noorden van Skopje tien Albanezen en acht politiemensen om het leven. 

De Macedonische regering zei achteraf dat er sprake was van een terroristisch complot waarbij de politie moest ingrijpen. Critici menen dat het om een afleidingsmanoeuvre van de overheid ging.