Twee Nederlandse duikers van 53 en 46 jaar zijn zaterdag in de Golf van Genua, in de buurt van de Noord-Italiaanse stad Genua omgekomen. 

Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zondag bevestigd.

Volgens een woordvoerder is een derde Nederlander, een man van 48, gewond geraakt maar buiten levensgevaar.

De Nederlanders maakten deel uit van een groepje dat naar het wrak van de olietanker Amoco Haven voor de kust van Arenzano wilde gaan. 

Ze werden op de boot plotseling ziek. De bemanning waarschuwde de hulpdiensten.

Het ene slachtoffer overleed in de haven van Arenzano, de ander stierf op weg naar het ziekenhuis. De derde Nederlander en een Duitser liggen in het ziekenhuis met dezelfde ziekteverschijnselen.

Perslucht

Mogelijk was er iets mis met de persluchtflessen. De groep beschikte over een eigen duikuitrusting en had in de haven twee rubberboten gehuurd.

Er gebeurde eerder ongelukken in de buurt van het scheepswrak. Op 5 april overleed een 34-jarige Zwitser, nadat hij de zee was ingedoken om de tanker te bekijken. 

De Italiaanse justitie onderzoekt de dood van de twee mannen.

Semiprofessionals

De duikers waren lid van de Limburgse duikclub De Duurkerkes, een vereniging van duikamateurs. Volgens voorzitter Joel Simons hadden ze diverse duikopleidingen gevolgd en waren ze semiprofessionals.

''Onze duikclub is meer van het simpelere werk. De meeste leden zijn sportduikers. Deze mannen beoefenden een andere tak van sport: tech-duiken (technisch duiken) waarbij ze bijvoorbeeld experimenteerden met gasmengsels in persluchtflessen.''

Simons noemt het een complexe sport. ''Ik weet er heel weinig van.'' 

Ook volgens de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) waren de duikers waarschijnlijk in de weer met gasmengsels in hun persluchtflessen en decompressie. 

''Het is nodig om gasmengsels bij te mengen om op een goede manier weer boven water te komen'', aldus NOB-voorzitter Jack de Vries. Maar hij wil niet speculeren over de oorzaak van het ongeluk. Die wordt onderzocht door de Italiaanse justitie. 

De Vries noemt het technisch duiken een "een specialisme dat de nodige opleiding vergt.''