Zeker twee Afghaanse tienermeisjes en een Brit zijn zondagochtend om het leven gekomen door een aanslag met een bomauto op een voertuig van de EU-politietrainingsmissie Eupol in Afghanistan. 

Dat hebben regeringsfunctionarissen gemeld.

Zeker twintig mensen raakten gewond, onder wie ten minste acht vrouwen en drie kinderen. Ook drie leden van de trainingsmissie zijn gewond geraakt.

Een van hen is een 51-jarige politieman uit de Duitse stad Oberhausen, deelde het ministerie van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen mee. De verwondingen van de drie zijn niet levensbedreigend.

Een woordvoerder van de Britse ambassade bevestigde dat een Brit is omgekomen, maar gaf geen details.

Volgens Afghaanse bronnen ging het om een inzittende van een Eupol-voertuig. Ook Nederlanders maken deel uit van de politiemissie Eupol, maar volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is geen landgenoot gewond geraakt.

Luchthaven

De aanslag gebeurde op een toegangsweg tot de internationale luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kabul. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Kabul zei dat naast het voertuig van Eupol ook twee auto's van particulieren zijn beschadigd.

De extremistische Taliban hebben in een e-mail aan de media de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Zij hebben een reeks aanslagen gepleegd sinds de meeste buitenlandse militairen vorig jaar het land hebben verlaten.

Deze week kwamen veertien mensen, onder wie zeven buitenlanders, om door een aanslag in een hotel in Kabul.