David Granger is zaterdag beëdigd als nieuwe president van het Zuid-Amerikaanse land Guyana. De 69-jarige Granger won maandag met de socialistische partij (APNU) de nationale verkiezingen.

Die partij sloeg voor de verkiezingen de handen ineen met de Alliantie voor Verandering (AFC). De twee voormalige oppositiepartijen wisten zo de Progressieve Volkspartij (PPP) na 23 jaar uit de coalitie te krijgen.

Duizenden Guyanezen juichten de voormalig legergeneraal toe voor het parlement in hoofdstad Georgetown. "Ik zal een goede president voor alle Guyanezen zijn", zei hij. Ook beloofde de nieuwe president corruptie hard aan te pakken.

De verkiezingen hebben gezorgd voor een nieuw hoofdstuk in het etnisch verdeelde Zuid-Amerikaanse land. De nieuwe regering van APNU en AFC voelt als een overwinning voor de Afro-Guyanese bevolking.

Veel Guyanezen met een Aziatische achtergrond stemden juist op de PPP. Toch wordt een oud-politicus van de PPP de nieuwe premier van het land. De Indo-Guyanese Moses Nagamootoo liep over naar de nieuwe coalitie.