De rechter in Egypte heeft oud-president Mohamed Mursi zaterdag ter dood veroordeeld wegens een massale uitbraak van gevangenen in 2011.

Het vonnis werd uitgezonden op televisie. De Egyptische grootmoefti, de hoogste islamitische wetgever, moet het vonnis goedkeuren.

Behalve Mursi werden nog 105 andere aanhangers van Mursi's voormalige partij Moslimbroederschap, onder wie Khairat el-Shater, ter dood veroordeeld. Shater is een belangrijke financier van de broederschap.

Een aantal uur na de veroordeling hebben militanten zaterdag op het Egyptische schiereiland Sinaï twee rechters en hun chauffeur doodgeschoten. Ze schoten vanuit een auto toen ze langs de wagen van de rechters reden in de noordelijke provinciehoofdstad al-Arish. 

Twee andere mensen zijn bij de schietpartij gewond geraakt. Het is niet duidelijk of de aanval te maken heeft met de terdoodveroordeling van oud-president.

Mursi stond zaterdag voor de rechter in Caïro voor twee zaken die nog tegen hem liepen.

Eén daarvan bedroeg het laten ontsnappen van duizenden mensen uit de gevangenis tijdens de opstand in 2011 tegen president Mubarak. Meer dan 20.000 gevangenen, onder wie veel Moslimbroeders, werden toen bevrijd uit de gevangenis tijdens de massale opstand in Egypte. 

Aanklagers eisten hiervoor de doodstraf, die de rechter nu heeft toegewezen.

Video: Mursi ter dood veroordeeld in Egypte

Samenzwering

Een andere zaak bedroeg een samenzwering tegen de staat. De oud-president werd ervan verdacht te hebben samengewerkt met buitenlandse organisaties, waaronder Hamas, Hezbollah en de Iraanse Revolutionaire Garde. In deze zaak werd de doodstraf niet toegewezen.

Eind april werd Mursi al veroordeeld tot twintig jaar cel wegens het aanzetten tot dodelijk geweld tegen tegenstanders.

Mohamed Mursi was de eerste gekozen president in Egypte na de val van president Mubarak in 2011. In 2013 werd de leider van de inmiddels verboden partij Moslimbroederschap afgezet door het leger.