In de buurt van de oude citadel van de historische stad Palmyra zijn hevige gevechten gaande tussen het Syrische leger en strijders van Islamitische Staat (IS).

Dat heeft het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zaterdag gemeld.

Een bron binnen het leger sprak tegen dat IS al zover naar Palmyra, ook bekend als Tadmur, is opgerukt. De extremisten zouden nog ''een behoorlijk eind'' van de stad af zijn. In de stad zou het leger zijn posities hebben versterkt. Het is de vraag of het regeringsleger in staat is de extremisten tegen te houden.

Het is door grote tegenslagen in de afgelopen maanden sterk verzwakt en heeft moeite om nieuwe rekruten te werven.

Unesco-erfgoed

De opmars van IS naar de stad die tot de belangrijkste archeologische plaatsen van het Midden-Oosten wordt gerekend, heeft tot grote bezorgdheid geleid bij archeologen en de VN-organisatie voor cultuur Unesco. Die zette Palmyra twee jaar geleden op de lijst van bedreigd werelderfgoed.

Gevreesd wordt dat de soennitische extremisten de imposante ruïnes in Centraal-Syrië zullen verwoesten, zoals ze dat eerder met monumenten in Irak hebben gedaan.

Volgens het Syrisch Observatorium heeft IS vrijdag 23 mensen geëxecuteerd in gebieden bij Palmyra, die de terreurbeweging de afgelopen dagen in handen heeft gekregen.

Onder de 23 zouden negen minderjarigen en vijf vrouwen zijn. Eerder zou IS in hetzelfde gebied 26 mannen hebben geëxecuteerd.

Strijders

Tientallen strijders zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag gedood bij een inval in Oost-Syrië door een speciale eenheid van het Amerikaanse leger. Dat meldt een Amerikaanse functionaris zaterdag.

Het doel van de operatie was Abu Sayyaf, een leider van terreurbeweging Islamitische Staat (IS), gevangen te nemen. Hij werd gedood tijdens een vuurgevecht, bevestigde het Amerikaanse ministerie van Defensie.