'Meer bewijs dat Rusland BUK-raket leverde aan separatisten'

Er komen steeds meer bewijzen die aantonen dat Rusland het BUK-raketsysteem heeft geleverd waarmee vorig jaar toestal MH17 uit de lucht werd geschoten boven het oosten van Oekraiïne.

Dat schrijft de Volkskrant.

Het Britse onderzoekscollectief voor burgerjournalistiek Bellingcat en de pro-Oekraïense organisatie InformNapalm zeggen de Russische eenheden te hebben achterhaald die betrokken waren bij het transport van de installatie naar Oekraïne. 

Uit het nieuwe onderzoek blijkt onder meer dat twee transporteenheden van het Russische leger zomer vorig jaar betrokken waren bij het vervoer van militaire voertuigen, waaronder BUK-luchtafweersystemen, naar de grens met Oekraïne. 

Konvooi

De onderzoekers achterhaalden ook verscheidene namen van chauffeurs uit het konvooi waarvan de BUK-installatie deel uitmaakte. Het BUK-systeem stak volgens hen waarschijnlijk in de nacht van 16 op 17 juli vorig jaar via een landweggetje bij het Oekraïense plaatsje Severny de grens met Oekraïne over. 

Vandaar zette het koers naar Donetsk, de stad die in handen is van de separatisten. Na het neerhalen van het toestel werd de BUK-installatie weer teruggestuurd naar Rusland.

MH17

De rebellen in Oekraïne, die vechten tegen de regering in Kiev, zouden het toestel op 17 juli vorig jaar hebben neergehaald, maar ontkennen dit. In de eerste dagen na de vliegramp bleek onder meer uit radarbeelden dat een BUK-raket het toestel moet hebben geraakt. Rusland zegt dat de Oekraïense regering achter de aanslag zit.

Bij de vliegramp kwamen 298 inzittenden om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Lees meer over:
Tip de redactie