De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, heeft China zaterdag opgeroepen een ander beleid te voeren in de Zuid-Chinese Zee. Dat moet ertoe leiden dat de spanningen daar afnemen.

Tijdens een persconferentie met zijn Chinese ambtgenoot Wang Yi toonde Kerry zich bezorgd over de landaanwinningsprojecten van China in het deel van de zee dat door meer landen wordt opgeëist. De Amerikanen willen dat China hiermee stopt.

Kerry sprak aan het begin van een tweedaags bezoek aan China. Hij zal ook spreken met president Xi Jinping. Ook Taiwan, de Filipijnen, Vietnam, Maleisië en Brunei vinden dat delen van de Zuid-Chinese Zee van hen zijn.

Een aantal van die landen zijn net als China bezig met het aanleggen van kunstmatige eilanden. Het grootste deel van de zee eigent China zich toe.

De VS overwegen marine-eenheden naar de Zuid-Chinese Zee te sturen om er de vrije scheepvaart te bewaken. Het deel van de zee waar onenigheid over is, is een belangrijke zeevaartroute. De Chinezen zijn niet blij met mogelijke Amerikaanse aanwezigheid.

India

De Indiase premier Narendra Modi sloot zaterdag zijn bezoek aan China af. Modi en de Chinese premier Li Keqiang maakten vrijdag de afspraak om te gaan zoeken naar een eerlijke oplossing voor het geruzie om de grenzen in de zee. 

De Indiase premier sloot in China 26 overeenkomsten op economisch gebied met een gezamenlijke waarde van 22 miljard dollar (ruim 19 miljard euro). Het gaat onder meer om samenwerking bij de ontwikkeling van duurzame energie, industriegebieden en havens.