De Verenigde Staten komen met meer militaire hulp aan Irak, nadat strijders van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) vrijdag aanvallen hadden uitgevoerd op de Iraakse stad Ramadi.

Dat heeft het Witte Huis vrijdag bekendgemaakt.

De Amerikaanse vice-president Joe Biden en premier Haidar al-Abadi van Irak spraken elkaar daarover.

De VS zullen zwaar wapentuig leveren. Het gaat om onder meer raketwerpers tegen bomauto's, extra munitie en uitrusting voor de Iraakse strijdkrachten.

Strijders van Islamitische Staat (IS) wisten vrijdag een regeringsgebouw in Ramadi te veroveren. Overheidsgebouwen in de omgeving zijn door de terroristen opgeblazen.

Getuigen meldden in de avond dat de stad ten westen van hoofdstad Bagdad volledig in handen van IS was gevallen, maar het Iraakse leger ontkent dat.

Nederland

Tegelijkertijd ziet minister Hennis-Plasschaert van Defensie ook de mogelijkheid dat Nederlandse vliegtuigen boven Syrië gaan vliegen, in diezelfde strijd tegen IS. Dat zei ze vrijdag in het tv-programma Pauw.

Dan moet er wel een volkenrechtelijk mandaat komen. Hennis-Plasschaert zei ook dat er nog geen beslissing is genomen over een verlenging van de missie tegen IS boven Irak. Die missie loopt later dit jaar af.