President Petro Porosjenko van Oekraïne heeft vrijdagavond een omstreden wet getekend die onder meer Sovjet- en nazi-propaganda in Oekraïne verbiedt.

Dat meldt het Oekraïense persbureau Unian vrijdag.

Het voeren van een hamer-en-sikkelsymbool of het hakenkruis wordt daarmee bijvoorbeeld verboden.

Experts vrezen dat de wet zorgt voor een verdere tweedeling van de Oekraïense bevolking. Vooral vanwege de tekst over het Oekraïense verzet tegen de Sovjet-Unie.

Mensen die daaraan meededen, worden neergezet als helden. Een aantal Oekraïense verzetsstrijders had echter nauwe banden met de nazi's en wordt beschuldigd van grove misdaden.

Afrekenen

Oekraïne wil met de wet afrekenen met het communistische verleden. Het verbod op sovjetsymboliek geldt niet voor voorwerpen in museumcollecties, historische documenten of leermaterialen. Tegelijkertijd wordt het communisme ermee veroordeeld en de archieven van de toenmalige geheime diensten opengesteld.

De wet is al eens aangepast vanwege kritiek uit binnen- en buitenland. Zo zijn er veel uitzonderingen op de wet toegevoegd voordat het voor een tweede keer werd voorgelegd aan de Verchovna Rada, de Oekraïense Tweede Kamer.

Zo mogen er bij de reconstructie van historische gebeurtenissen wel sovjettekens worden gebruikt. Ook mogen formele onderscheidingen van de Sovjet-Unie worden gedragen of getoond.

'Decommuniseren'

Het proces van 'decommuniseren' van Oekraïne is al enige tijd geleden ingezet. Zo trokken demonstranten standbeelden van Sovjetleider Vladimir Lenin omver tijdens de grote protesten tegen toenmalig president Viktor Janoekovitsj eind 2013 en begin 2014.