Mensenrechtenorganisaties Amnesty International en Human Right Watch (HRW) hebben bezorgd gereageerd op een wetsvoorstel over niet-gouvernementele organisaties in Rusland.

Dat meldden Amnesty en HRW vrijdag.

Met de wet kunnen activiteiten van ''ongewenste'' organisaties worden verboden als ze een bedreiging vormen voor de staatsveiligheid, defensie of grondwet.

Het wetsvoorstel werd vrijdag na een tweede lezing aangenomen door de Staatsdoema, de Russische Tweede Kamer. Het document kan na een derde lezing door de Federatieraad worden geloodst, waarna alleen president Vladimir Poetin hem nog moet goedkeuren.

Streng

Volgens John Dalhuisen van Amnesty Europa en Centraal Azië wordt met de wet ''het leven uit vrijheid van meningsuiting en bijeenkomst geknepen''. Hij noemt het ''strenge beperkingen'' die onderdeel zijn van een ''repressieve golf'' die door Rusland gaat.

Financiële instellingen in Rusland mogen met de nieuwe wet geen zaken meer doen met onwenselijke organisaties, meldde persbureau Interfax. Russen en Russische organisaties die dat wel doen of betrokken zijn bij activiteiten van de ngo's kunnen geldboetes krijgen of in het uiterste geval een celstraf van zes jaar.

Flyers

Amnesty en HRW vinden dat de wet wat dat betreft niet specifiek genoeg is. Zo is onduidelijk wanneer er sprake is van betrokkenheid. Het promoten van organisaties door bijvoorbeeld het uitdelen flyers kan daardoor al strafbaar zijn.

Het wetsvoorstel volgt op een andere omstreden wet voor ngo's, die in 2012 werd aangenomen. Volgens die wet moeten ngo's die geld krijgen uit het buitenland zich laten registreren als buitenlands agent.