De 21-jarige Dzjochar Tsarnajev is door de Amerikaanse jury veroordeeld tot de doodstraf.

Dat meldt persbureau AP vrijdag.

De twaalfkoppige jury had meer dan 16 uur nodig om tot het oordeel te komen. Ze acht terrorisme en voorbedachte rade bewezen. Volgens de openbaar aanklager is de doodstraf "de ultieme straf die past bij de gruwelijke misdaad".

In 2013 pleegde Tsarnajev samen met zijn broer een aanslag tijdens de marathon van Boston. Daarbij kwamen drie mensen om het leven; 260 raakten gewond. Later schoten de broers ook nog een agent dood.

De verdediging van de 21-jarige pleitte voor een levenslange gevangenisstraf en legde de grootste verantwoordelijkheid bij de oudere broer van Tsarnajev die het brein achter de aanslag zou zijn. Drie juryleden waren het daar in het uiteindelijke oordeel mee eens.

Zijn jongere broertje zou hem daarin gevolgd hebben. Deze Tamerlan Tsarnajev kwam later om het leven bij een vuurgevecht met de politie.

Koelbloedig

De openbaar aanklager schilderde hem juist af als koelbloedige moordenaar. Tsarnajev hoorde het oordeel met gebogen hoofd aan. Hij vertoonde verder weinig emotie.

De rechter zal in de komende maanden formeel de uitspraak van de jury overnemen. Het is waarschijnlijk dat Tsarnajev in hoger beroep gaat. Als dat niet gebeurt, zal Tsarnajev waarschijnlijk lang moeten wachten op de uitvoering van zijn straf.

In diverse staten in de VS zijn tekorten aan medicijnen ontstaan, waardoor er geen straffen met dodelijke injecties kunnen worden uitgevoerd. Sinds 1988 zijn er bovendien slechts drie van de 74 ter dood veroordeelden in een federale rechtszaak daadwerkelijk ter dood gebracht.

Video: Doodstraf voor aanslagpleger marathon Boston

Slachtoffer

De ouders van een achtjarig jongetje dat omkwam bij de bomaanslag hadden gehoopt dat Tsarnajev niet ter dood zou worden veroordeeld.

Zij hadden liever gezien dat de Tsjetsjeen tot levenslang werd veroordeeld, zodat hij nog elke dag kon nadenken over zijn daad.