De president van Burundi, Pierre Nkurunziza, heeft vrijdag in een toespraak vanuit de hoofdstad Bujumbura gezegd dat het land in vrede leeft en de grenzen weer zijn geopend.

Nkurunziza was woensdag te gast in het buurland Tanzania toen een deel van politie en strijdkrachten een poging deed hem af te zetten.

Dat is mislukt en de autoriteiten in Bujumbura zeiden dat een aantal coupplegers zijn gearresteerd en zich voor de rechter zullen moeten verantwoorden.

Het was vrijdagavond nog niet duidelijk of de initiatiefnemer van de coup, generaal Godefroid Niyombare, onder de arrestanten is. Niyombares poging tot staatsgreep had volgens waarnemers veel steun onder de bevolking, maar niet bij de strijdkrachten van het Midden-Afrikaanse land.

Verzet

Er is al weken veel verzet tegen pogingen van de president om aan de verkiezingen mee te doen voor een derde ambtstermijn. Protesten tegen dat voornemen zijn er ook vrijdag weer geweest. Nkurunziza beloofde de verkiezingen vreedzaam voor te bereiden.

Volgens Human Rights Watch vrezen journalisten in het land ervoor dat ze worden opgepakt. Ze worden gezien als tegenstanders van de president. 

Video: Honderdduizend mensen ontvluchten Burundi