VN acht Myanmar schuldig aan migrantenstroom vanwege discriminatie

De VN-mensenrechtenchef zegt dat vluchtelingen van de Rohingya-minderheid over de Golf van Bengalen zullen blijven vluchten als Myanmar de minderheid blijft discrimineren in eigen land. 

"Tot het moment dat de regering van Myanmar de institutionele discriminatie van de Rohingya-bevolking aanpakt, zal deze precaire migratie blijven plaatsvinden", stelt Zeid Ra'ad al-Hussein vrijdag. 

Rohingya moeten in Myanmar als volwaardige burgers worden geaccepteerd, zegt de mensenrechtenchef. De moslimminderheid is volgens de VN een van de meest gediscrimineerde bevolkingen op aarde. "Deze kwetsbare bevolking criminaliseren en opsluiten is niet de oplossing", aldus al-Hussein. 

In de eerste drie maanden van dit jaar zijn al ongeveer 25.000 migranten, overwegend Rohingya en mensen uit Bangladesh, met de boot gevlucht. Ze worden vaak via Thailand naar de Maleisische grens gesmokkeld. Duizenden worden op zee achtergelaten op krakkemikkige schepen.

Indonesië

Bijna achthonderd bootvluchtelingen uit Myanmar en Bangladesh zijn vrijdag naar de oostkust van Atjeh in het noorden van het Indonesische eiland Sumatra gebracht. De bootvluchtelingen waren midden op zee en zijn door vissers aan land gebracht. De vluchtelingen zijn tijdelijk opgevangen in een pakhuis.

Zondag arriveerden bijna zeshonderd migranten in Indonesië. Duizenden vluchtelingen zitten nog vast op zee. Thailand, Maleisië en ook Indonesië proberen te voorkomen dat ze aan land gaan, hoewel de Verenigde Naties die landen heeft verzocht hen te helpen.

Lees meer over:
Tip de redactie