Moskou eist ruim 1,16 miljard euro van de Franse regering omdat die nalaat twee door Rusland bestelde vliegdekschepen te leveren. 

De niet-levering is een gevolg van de spanningen tussen Rusland en Europa over Oekraïne en de vorig jaar door Rusland geannexeerde Krim.

Franse en Russische media melden vrijdag dat Parijs ruim 690 miljoen euro zou hebben aangeboden om de kwestie te schikken. Maar de Russische autoriteiten stellen veel meer onkosten te hebben gemaakt in de veronderstelling dat de twee voor helikopters gebouwde schepen van het type Mistral zouden worden geleverd.

Rusland eist ook dat de Russische uitrusting van de schepen op kosten van de Fransen wordt ontmanteld. En Rusland eist voorts dat de twee schepen, de Vladivostok en de Sebastopol, niet aan derden worden verkocht.

Interesse

Volgens het Franse medium Europe1 moet Parijs de schepen kwijt om de aanzienlijke schade van deze wanprestatie ten aanzien van Rusland te beperken. Er zou belangstelling voor de schepen zijn in onder meer Australië, Argentinië, Canada, China, Egypte, Nederland en Portugal.

Het cultureel overwegend Russische schiereiland Krim werd in de tijd van de Sovjet-Unie bij de Sovjetrepubliek Oekraïne ingedeeld. Het Kremlin heeft het weer ingelijfd, nadat in januari vorig jaar in de Oekraïense hoofdstad Kiev een gekozen pro-Russische president was afgezet. Dat leidde tot sancties tegen Rusland uit onder meer Europa.

Het Kremlin heeft vrijdag aangekondigd de militaire aanwezigheid op de Krim uit te breiden in een reactie op plannen van de NAVO om meer in Oost-Europa te gaan doen.