Ongeveer honderdduizend mensen zijn voor het geweld in Burundi gevlucht en naar buurlanden Tanzania, Rwanda en de Democratische Republiek Congo getrokken. 

Dat heeft de VN-vluchtelingenorganisatie Unhrc vrijdag gemeld.

In het Afrikaanse land zijn er rellen sinds president Pierre Nkurunziza aankondigde zich kandidaat te stellen voor een derde ambtstermijn. Een derde termijn is volgens de wet niet toegestaan, maar Nkurunziza telt zijn eerste termijn niet mee, omdat hij toen door het parlement en niet door het volk is gekozen. Bij de rellen zijn al zeker twintig mensen om het leven gekomen. 

Ruim 70.000 mensen zijn naar Tanzania gevlucht, Rwanda ontving zo'n 26.000 vluchtelingen en ruim 9.000 Burundezen zijn in Congo.

Staatsgreep

Vrijdag zijn drie generaals gearresteerd, omdat zij zouden hebben aangezet tot een staatsgreep. Donderdag omsingelden militairen een kantoor van de staatsomroep, maar een staatsgreep werd afgeslagen. Een woordvoerder van de president heeft aangekondigd dat Nkurunziza op korte termijn een toespraak zal houden. 

Nkurunziza zou inmiddels zijn gearriveerd in het presidentieel paleis. Hij was eerder in Tanzania voor besprekingen over de crisis in zijn land. 

Video: President Burundi terug na couppoging