Nederland spreekt met de coalitie die strijdt tegen Islamitische Staat (IS) over een langere militaire missie in Irak, waarbij Nederland ook boven Syrië luchtaanvallen wil uitvoeren. 

Een woordvoerster van Defensie heeft een bericht van die strekking in de Volkskrant vrijdag bevestigd.

Minister Jeanine Hennis van Defensie bezocht de afgelopen twee dagen voor het eerst de Nederlandse militairen in Irak.

Nederland doet mee met de luchtaanvallen in Irak met F-16-gevechtsvliegtuigen. Verder trainen ongeveer 350 Nederlanders in Bagdad Iraakse veiligheidstroepen en in de stad Erbil Koerdische strijdkrachten (Peshmerga).

De Nederlandse bijdrage aan de coalitiestrijd tegen IS duurt tot oktober. Of Nederland de missie echt gaat verlengen is aan het kabinet om te besluiten. Hennis wil daar niet op vooruitlopen, maar zegt wel dat de strijd tegen IS een kwestie van lange adem is. Ze noemt de radicaalislamitische terreurgroep een hardnekkige tegenstander.

Internationale instemming

Ook Syrië is volgens Hennis cruciaal in de strijd tegen IS. Nederland heeft altijd gesteld dat er ook voor aanvallen op Syrië eerst internationale instemming moet zijn. De internationale coalitie bekijkt voortdurend wat nodig is om IS aan te pakken.

Hennis heeft al eerder in de Kamer gezegd dat de deur niet op slot zit. De komende maanden wordt bekeken of en hoe Nederland een rol kan blijven spelen. In de zomer verwacht ze daar meer duidelijkheid over.

De minister toonde zich tevreden over de bijdrage van de in totaal ongeveer 350 Nederlandse militairen aan de strijd tegen IS. Van hen zijn er ongeveer 200 actief voor de F-16-eenheid, die ze de afgelopen dagen opnieuw bezocht.

Sinds oktober vorig jaar vlogen de Nederlandse F-16's ongeveer 600 missies en zetten zij 450 keer hun wapens in.