In Burundi zijn drie generaals gearresteerd wegens hun betrokkenheid bij een poging tot een staatsgreep deze week.

De leider van het complot, generaal-majoor Godefroid Niyombare, is echter nog voortvluchtig, liet een woordvoerder van president Pierre Nkurunziza vrijdag weten.

Een van de gearresteerden is oud-minister Cyrille Ndayirukiye van Defensie.

In Burundi zijn er rellen, sinds Nkurunziza aankondigde zich kandidaat te stellen voor een derde ambtstermijn. Een derde termijn is volgens de wet niet toegestaan, maar Nkurunziza telt zijn eerste termijn niet mee, omdat hij toen door het parlement en niet door het volk is gekozen. De rellen hebben aan zeker twintig mensen het leven gekost.

Tanzania

De president keerde donderdag volgens zijn staf in Burundi terug, maar is nog niet in het openbaar verschenen. Hij was voor een regionale top in Tanzania, toen Niyombare een greep naar de macht deed.

De vroegere leider van een groepering van Hutu-rebellen is president sinds augustus 2005. Hij kwam aan de macht nadat er een vredesakkoord was gesloten tussen de Hutu-meerderheid en Tutsi-minderheid. Dat maakte een einde aan een burgeroorlog die twaalf jaar had geduurd en aan 300.000 mensen het leven had gekost. De rellen van de laatste weken hebben de angst voor een nieuwe burgeroorlog vergroot.

Burundi telt 10,2 miljoen inwoners. Meer dan 70.000 mensen zijn volgens de VN de afgelopen weken voor het geweld naar buurlanden, vooral Rwanda, gevlucht.

Video: President Burundi terug na couppoging