Honderden bootvluchtelingen arriveren in Indonesië

Bijna achthonderd bootvluchtelingen uit Myanmar, het vroegere Birma, en Bangladesh zijn vrijdag naar de oostkust van Atjeh in het noorden van het Indonesische eiland Sumatra gebracht. 

Dat heeft een regeringsfunctionaris in de stad Langsa in Atjeh gezegd.

De ongeveer 794 bootvluchtelingen waren midden op zee en zijn door vissers aan land gebracht. De vluchtelingen zijn tijdelijk opgevangen in een pakhuis.

Zondag arriveerden bijna zeshonderd migranten in Indonesië. Duizenden vluchtelingen zitten nog vast op zee. Thailand, Maleisië en ook Indonesië proberen te voorkomen dat ze aan land gaan, hoewel de Verenigde Naties die landen heeft verzocht hen te helpen. Het gaat vaak om Rohingya, leden van een gediscrimineerde islamitische minderheid in het overwegend boeddhistische Myanmar.

Een boot met ongeveer driehonderd Rohingya die een week geleden bij de zuidkust van Thailand was gestrand, is door Thaise militairen naar de internationale wateren gebracht.

Motor

Vluchtelingen aan boord vertelden een verslaggever van de BBC dat de militairen daarvoor de kapotte motor hadden gerepareerd en de opvarenden voedsel hadden gegeven. Volgens Thaise regeringsfunctionarissen wilden de vluchtelingen niet naar Thailand, maar naar Maleisië, waar de bevolking net als in Indonesië overwegend islamitisch is.

De migranten zeiden ook tegen de BBC-verslaggever dat smokkelaars de motor van het schip onklaar hadden gemaakt en vervolgens van boord waren gegaan. Tien mensen zouden aan boord door het gebrek aan voedsel en water zijn gestorven.

Lees meer over:
Tip de redactie