Een medewerker van de spoorwegmaatschappij Amtrak, waarvan dinsdag een trein in de Amerikaanse stad Philadelphia ontspoorde, heeft de vervoerder aangeklaagd. 

Dat blijkt donderdag (lokale tijd) uit documenten van de federale rechtbank. Bij het ongeluk kwamen acht mensen om het leven. 

Volgens de regionale krant Philly News wil het personeelslid Bruce Phillips meer dan 150.000 dollar, omdat naar zijn mening "is nagelaten om de trein goed en veilig te laten rijden, en omdat buitensporig hard is gereden."

Phillips zat als passagier in de trein die op weg naar New York ontspoorde en verongelukte. Daarbij liep hij onder meer traumatisch hersenletsel, kneuzingen en snijwonden op. Ook zegt zijn advocaat dat sprake is van "orthopedische en neurologische letsels".

De medewerker van Amtrak wijst verder op het "ontbreken van noodzakelijke en passende systemen om de snelheid van de trein te verminderen of te doen stoppen". De trein verongelukte toen zij met 160 kilometer per uur door een scherpe bocht reed.

Dat was veel te hard; wel twee keer de toegestane snelheid. De trein was niet uitgerust met een automatisch remsysteem. Zo'n systeem had de ontsporing op hoge snelheid kunnen voorkomen.

De politie heeft intussen een strafrechtelijk onderzoek geopend naar de rampzalige rit. Het dodental is opgelopen naar acht, en meer dan tweehonderd mensen raakten gewond.