Voorlopig vredesakkoord Mali getekend

Toearegrebellen in het noorden van Mali hebben een voorlopig vredesakkoord met de Malinese regering donderdag getekend.

Wel benadrukten de opstandelingen dat er meer garanties moeten komen van de regering in Bamako voordat er definitief vrede kan komen.

De Toeareg streven al decennia naar een onafhankelijke staat in het noorden van het land. Het document waarmee de opstandelingen nu mee hebben ingestemd voorziet in meer autonomie voor Azawad, zoals de Toeareg de regio in het noorden noemen. Vrijdag vindt de ceremoniële bekrachtiging plaats van het akkoord maar daar zullen de rebellen niet bij aanwezig zijn.

De situatie blijft gespannen. Maandag dreigde het vredesproces nog te ontsporen door gevechten tussen regeringseenheden en separatistische rebellen. Westerse landen zijn bang dat radicale islamisten gebruik maken van een machtsvacuüm door de gevechten om vaste voet aan de grond te krijgen in Mali.

Het chaotische en straatarme Mali hield vrijwel op te bestaan in 2012. Een nieuwe opstand van Toeareg en een militaire staatsgreep werden gevolgd door een verrassende opmars van groepen jihadisten.

Toen die bijna heel het land onder de voet dreigden te lopen, greep Frankrijk begin 2013 in. Het Franse militaire ingrijpen werd in de zomer van dat jaar omgezet in een VN-missie, Minusma. Nederland doet daar met circa 450 militairen aan mee.

Lees meer over:
Tip de redactie