Niet alleen de Britse landsdelen Schotland en Wales krijgen meer macht, ook de grote Engelse steden kunnen in de toekomst meer zelf gaan bepalen.

Dat blijkt donderdag uit een toespraak van de Britse minister van Financiën George Osborne.

Met de delegatie van bevoegdheden aan de landsdelen komt de Conservatieve regering van premier David Cameron tegemoet aan de roep om zelfstandigheid uit vooral Schotland.

"Het oude model waarin we proberen alles in ons land te regelen vanuit het centrum van Londen, werkt niet meer", zegt Osborne in Manchester. "We geven Schotland en Wales zoals beloofd decentralisatie. Maar we gaan veel verder en geven verregaande bevoegdheden aan de grote steden in Engeland."

Manchester

De steden krijgen meer te zeggen over huisvesting, transport, ruimtelijke ordening en de politie. Volgens Osborne voelen mensen te veel "afstand van de beslissingen die hun levens beïnvloeden" als alles door Londen wordt geregeld.

Manchester wordt na Londen de eerste stad die een eigen burgemeester kiest en grotere bevoegdheden krijgt. Andere steden kunnen daarna volgen, meldt de BBC.

Ontevredenheid

Met die maatregel komen de Conservatieven tegemoet aan het gemor in Engeland. Daar zijn veel mensen ontevreden omdat Schotland en Wales steeds meer zelf kunnen beslissen over hun beleid, terwijl over het Engelse beleid wordt besloten in Westminster.

Daar hebben niet alleen Engelse parlementariërs inspraak, maar ook Schotse, Welshe en Noord-Ierse.