Het Indonesische leger voert nog altijd zogeheten maagdelijkheidstesten uit op vrouwelijke rekruten en op verloofdes van mannelijke officieren.

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) roept donderdag Indonesië de praktijk te staken.

"Het Indonesische leger moet erkennen dat de schadelijke en vernederende maagdelijkheidstesten de nationale veiligheid niet versterken", zegt een woordvoerder.

HRW heeft het Internationale Comité voor Militaire Gezondheidszorg, die volgende week op Bali confereert, en zestien lidstaten opgeroepen druk op Indonesië uit te oefenen. De organisatie noemt de test "een vorm van discriminatie op basis van geslacht".

De Wereldgezondheidsorganisatie wees de praktijk vorig jaar ook af, omdat de zogenoemde twee-vingertest geen wetenschappelijke onderbouwing heeft.

Vernederend

Vrouwen in de lucht- en landmacht en bij de marine worden volgens HRW in Indonesië al tientallen jaren getest of hun maagdelijkheid nog intact is.

Dat geldt ook voor agentes en zelfs voor de verloofdes van legerofficieren. In gesprekken met de mensenrechtenorganisatie omschreven ze de test als pijnlijk, vernederend en traumatisch.