De hoogste generaal van het Burundese leger, Prime Niyongabo, heeft donderdag verklaard dat de coup in het land is mislukt en dat troepen die loyaal zijn aan president Pierre Nkurunziza de macht hebben.

De president van Burundi heeft via zijn website en Twitter opgeroepen de kalmte te bewaren.

"President Pierre Nkurunziza roept het Burundese volk op om kalm te blijven", aldus de verklaring.

De uitspraken van generaal Niyongabo komen een dag nadat een andere generaal zei dat Nkurunziza was afgezet omdat hij tegen de grondwet in een derde termijn ambieerde.

Gevechten

Volgens getuigen gaan de gevechten in de Burundese hoofdstad Bujumbura intussen echter nog altijd door. Vooral bij de staatszender en bij twee radiostations vinden gevechten plaats. 

De staatsradio van Burundi is donderdagmiddag weer in de lucht en maakte bekend dat het nog steeds in handen is van aanhangers van Nkurunziza. De uitzending werd donderdag enige tijd gestaakt in verband met gevechten tussen coupplegers en troepen loyaal aan het omstreden staatshoofd.

Ooggetuigen in de hoofdstad Bujumbura zeggen zware explosies en geweervuur te horen uit de omgeving van het RTNB-gebouw. Aanhangers van president Pierre Nkurunziza nemen het op tegen opstandige troepen van generaal Godefroid Niyombare.

De politiecommissaris van Burundi stelt namens de coupplegers juist dat de hoofdstad grotendeels in handen is van de tegenstanders van Nkurunziza. "Wij controleren vrijwel de gehele stad, de soldaten die worden ingezet staan aan onze kant."

De couppoging is veroordeeld door de Afrikaanse Unie en de staatshoofden in Oost-Afrika.

President

De president van Burundi is vooralsnog niet teruggegaan naar zijn land. Bronnen melden aan de BBC dat hij weer naar Tanzania is vertrokken, waar hij een top van Oost-Afrikaanse leiders bijwoonde.

Persbureau AFP meldt op basis van ingewijden dat de president zich op een geheime locatie in de stad Dar es Salaam bevindt.

Nkurunziza was woensdag ook al in Tanzania, maar vertrok halsoverkop om de coup in Burundi de kop in te drukken.

Video: President Burundi toch niet terug