De trein die dinsdag verongelukte in de Amerikaanse stad Philadelphia reed met 160 kilometer per uur veel te hard, wel twee keer de toegestane snelheid.

Dat blijkt uit gegevens van de Amerikaanse autoriteit voor transportveiligheid NTSB. Ook bleek dat de machinist slechts enkele seconden voor het ongeluk had geremd.

De trein was niet uitgerust met een automatisch remsysteem dat de ontsporing op hoge snelheid had kunnen voorkomen. Dit systeem is nog niet wettelijk verplicht voor Amerikaanse treinen maar in de nabije toekomst wel.

De trein ontspoorde na een scherpe bocht. Zeven mensen kwamen om het leven. Meer dan tweehonderd mensen raakten gewond. Zeker zeven anderen liggen nog in kritieke toestand. Door het ongeluk ligt het treinverkeer op de drukstbereden spoorlijn van de VS deels plat.

Vijf mensen kwamen direct om toen de trein ontspoorde. Die was onderweg van Washington naar New York toen het misging. Acht van de tien wagons staan niet meer rechtop. De voorste wagon is volledig verwoest.

238 passagiers

Aan boord waren 238 passagiers en vijf treinmedewerkers. "We reden lekker door toen we opeens op onze kant lagen", vertelde een passagier aan NBC News.

Een andere getuige zag bebloede mensen die door de ramen naar buiten waren geslingerd. Door de klap vloog alles door de lucht, passagiers, bagage, laptops en mobiele telefoons, aldus getuigen. Mensen kropen door de gangen om door ramen en deuren buiten te komen.

'Rampzalige puinhoop'

Burgemeester Michael Nutter zei dat het een "absoluut rampzalige puinhoop" is op de plaats van het ongeluk. "Ik heb nog nooit zoiets gezien in mijn leven."

De burgemeester zei dat er nog steeds een aantal vermisten zijn, maar hij benadrukte dat sommige passagiers wellicht nog niet aan boord waren van de trein. Ook zou het volgens Nutter kunnen dat anderen zich wellicht nog niet hebben gemeld bij de autoriteiten.

Zowel vervoerder Amtrak als de Amerikaanse autoriteit voor transportveiligheid onderzoekt wat er precies is gebeurd. Het treinongeluk is het dodelijkste in de Verenigde Staten in de laatste zeven jaar.

Video: Treinongeluk VS