Een verzameling van geheime brieven van de Britse prins Charles is openbaar gemaakt.

Dat meldt The Guardian woensdagmiddag.

Het gaat om ''zeer openhartige" brieven die de kroonprins tussen 2004 en 2005 schreef aan verschillende ministers. Ze worden ook wel de 'black spider memos' genoemd, naar het kriebelige handschrift van de prins.

De Britse troonopvolger staat bekend als een man met uitgesproken ideeën over onder meer moderne architectuur, biologische landbouw, religie en gezondheidszorg. De brieven waren onder meer gericht aan ministers van zeven departementen, waaronder Gezondheidszorg en Landbouw.

In de brieven is bijvoorbeeld te lezen dat de prins er bij toenmalig premier Tony Blair voor lobbyde de Lynx-helikopter in Noord-Ierland te vervangen. Ook zou Charles bij Blair uitgebreid hebben geklaagd dat de melksector met toenemende problemen kampte. Het departement van eerlijke handel zou een "serieus probleem zijn geworden voor de ontwikkeling van zuivelcoöperaties".

Video: Prins Charles uit zorgen in brieven

Politieke neutraliteit

De Britse regering wist publicatie van de brieven eerder te voorkomen en is inmiddels zo'n 400.000 Brits ponden (ruim 550.000 euro) kwijt aan de zaak. Volgens de regering zou het openbaar maken van de notities de "politieke neutraliteit" van de prins in gevaar brengen.

Sommige ministers hebben de brieven van de Britse kroonprins omschreven als "bijzonder openhartig", anderen hebben zijn inmenging bekritiseerd. Charles zelf ziet de briefwisselingen als een legitiem middel om zich voor te bereiden op het koningschap.

Met de publicatie van de notities komt een einde aan tien jaar lang getouwtrek over de vrijheid van informatie-uitwisseling tussen de Britse regering en The Guardian.