De onderbevelhebber van Islamitische Staat (IS), Abdul Rahman Mustafa Mohammed, is omgekomen bij een luchtaanval van internationale coalitie.

Dat meldt BBC woensdagmiddag (Nederlandse tijd) op basis van het Iraakse ministerie van Defensie.

De Verenigde Staten, die de coalitie leiden, hebben de dood van de IS-commandant nog niet bevestigd. Ook IS-media zwijgen over de aanval.

Mohammed, ook wel bekend als Abu Alaa al-Afri, zat in een moskee in het Iraakse Tal Afar, toen de aanval werd ingezet, aldus woordvoerder Brig-Gen Tahsin Ibrahim. Ook tientallen andere militanten zouden zijn omgekomen. De aanval zou dinsdag al zijn uitgevoerd.

'Afri' zou de afgelopen weken tijdelijk het bevel hebben gevoerd over alle IS-strijdkrachten. Iraakse bronnen meldden eerder dat IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi gewond zou zijn geraakt bij luchtaanvallen en het commando zou hebben overgedragen.

Video: 'Nummer twee van IS gedood in Irak'

Beloning

De Amerikanen hadden vorige week nog een beloning van 7 miljoen dollar uitgeloofd voor informatie over een IS-commandant met de naam Abd al-Rahman Mustafa al-Qaduli. Volgens Iraakse bronnen gaat het om dezelfde man, aldus BBC.

De internationale coalitie strijdt al sinds vorig jaar september tegen de opmars van IS. Woensdag liet de coalitie weten wel de aanval te hebben geopend op militanten nabij Tal Afar. Een gevechtsbasis zou hierbij zijn vernietigd.