Een hoge generaal van het leger in Burundi zegt president Pierre Nkurunziza niet langer te steunen. Hij zegt te spreken namens hoge vertegenwoordigers van het leger en de politie. 

Dat meldt Reuters

Volgens al-Jazeera hebben soldaten het kantoor van de staatsomroep omsingeld. Verschillende media laten echter weten dat president Nkurunziza op Twitter meldt dat er helemaal geen sprake is van een coup. "De situatie is onder controle, er is geen coup in Burundi", aldus de tweet.

Generaal Godefroid Niyombareh vertelde verslaggevers woensdag dat een nationale commissie is ingesteld om het land te leiden na de staatsgreep. Hij deed de aankondiging in het bijzijn van enkele hoge legervertegenwoordigers.

Volgens ooggetuigen zijn inwoners in de hoofdstad Bujumbura woensdag massaal de straat opgegaan toen berichten over de afgezette president bekend werden. Er zou sprake zijn van een grote feestende menigte en zingende en juichende mensen. 

De president is zelf in Tanzania. Nkurunziza reisde woensdag naar het buurland voor een regionale top over de onrust in zijn land. Hij landde daar een uur voordat de legerofficier de coup claimde. 

Nkurunziza heeft de bijeenkomst verlaten en keert terug naar zijn land. Andere aanwezigen bij de Oost-Afrika-top in Tanzania, leiders van onder meer Kenia, Rwanda en Oeganda, veroordeelden de staatsgreep.

Grondwet

In Burundi braken recentelijk protesten uit, toen bleek dat Nkurunziza voor een derde termijn wilde gaan bij de komende verkiezingen. Dat mag namelijk niet volgens de grondwet. Nkurunziza betoogde echter dat hij bij zijn eerste termijn niet was gekozen, maar was aangesteld door het parlement.

Ook woensdagochtend kwam het opnieuw tot ongeregelheden in Bujumbura. De politie schoot op betogers, gebruikte traangas en waterkanonnen. Volgens persbureau AP trekt de politie zich inmiddels terug.

Negatief reisadvies

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft een negatief reisadvies voor het land afgegeven. Reis niet naar Burundi, is het devies, en wie er al is, kan het beste binnen blijven en demonstraties vermijden.

Bij de Nederlandse ambassade in Bujumbura zijn zeventig Nederlanders geregistreerd. Dat zijn zowel toeristen als mensen die er wonen en/of werken. Ze krijgen het advies voldoende eten en drinken in te slaan, hun paspoort bij de hand te houden en alvast een koffer te pakken voor het geval ze op stel en sprong weg moeten.

Ook vraagt het ministerie Nederlanders die zich nog niet hebben geregistreerd, zich alsnog bij de ambassade te melden.

Video: Beelden van de protesten

Tweede Kamer

Diverse partijen in de Tweede Kamer willen dat het kabinet in actie komt om een dreigende burgeroorlog in Burundi te voorkomen. Dat blijkt woensdag uit een rondgang door NU.nl.

Onder andere CDA, PvdA en D66 stellen voor om druk uit te oefenen om de verkiezingen in het land uit te stellen en te dreigen de financiële hulp aan het land stop te zetten als president Nkurunziza de rust in het land niet herstelt.

Ook ministers Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) maken zich grote zorgen over de situatie in het Afrikaanse land.

Koenders heeft contact met de speciale gezant van de Verenigde Naties voor de Grote Meren over de ontwikkelingen in Burundi. De situatie is er onoverzichtelijk en de Nederlandse ambassade en het ministerie in Den Haag volgen de ontwikkelingen op de voet om een helder beeld te krijgen, zo lieten de ministers woensdag weten.