Rebellenbeweging ADF heeft zich eind vorig jaar mogelijk schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in de Democratische Republiek Congo. 

Dat lieten de Verenigde Naties zaterdag weten in een rapport over mensenrechten.

De zogenoemde Geallieerde Democratische Strijdkrachten (ADF), een Ugandese rebellengroep, heeft zeker 237 burgers gedood in de laatste drie maanden van vorig jaar. De mensenrechtenschendingen waren ''systematisch en zeer bruut'', aldus de VN.

ADF is in 1996 opgericht en een bondgenoot van de Somalische terreurgroep al-Shabaab. In 2004 trokken strijders van de beweging uit Uganda naar de Congo, nadat het Ugandese leger met een militaire operatie de beweging had gedecimeerd. Het Congolese leger bestrijdt de beweging ook met militaire kracht.

Sanctielijst 

De Veiligheidsraad van de VN heeft de ADF in juni vorig jaar op de sanctielijst gezet. De groep wordt beschuldigd van het ronselen en inzetten van kindsoldaten, moordpartijen en het verminken en misbruiken van vrouwen en kinderen.

Volgens het Congolese leger zat de ADF ook achter een aanval op een konvooi van de VN, waarbij vorige week twee blauwhelmen om het leven kwamen. Burgers in de regio van de noordoostelijke stad Beni worden constant aangevallen door de rebellen, stelt de VN.

Leider Jamil Mukulu van de beweging werd vorige maand opgepakt in Tanzania.