Thailand, Maleisië en Indonesië blijven vluchtelingen terugsturen die massaal op boten naar de landen varen. De Verenigde Naties dringen juist aan op reddingsacties om de vluchtelingen op te vangen.

Dat heeft een Thaise functionaris woensdag gezegd.

In de drie Aziatische landen wordt echter voorkomen dat de bootjes aan land komen. De vluchtelingen krijgen op zee medische hulp, voedsel en brandstof. Het is de bedoeling dat ze daarna hun heil ergens anders zoeken.

Indonesië heeft maandag een boot met vijfhonderd vluchtelingen op zee tegengehouden en richting Maleisië gestuurd. Volgens Indonesië waren de vluchtelingen zelf van plan om naar Maleisië te gaan, maar voeren ze per ongeluk naar Indonesië.

De meeste vluchtelingen in Zuidoost-Azië komen uit arme gebieden in Bangladesh en Myanmar.

Moslimminderheid

Veel vluchtelingen behoren tot de moslimminderheid in eigen land. De VN-vluchtelingentak UNHCR wil dat Thailand, Indonesië en Maleisië de zee op gaan om de boten te zoeken en de vluchtelingen te redden.

UNHCR vreest dat duizenden vluchtelingen op zee zitten en geen kant op kunnen. Het gaat daarbij vooral om vluchtelingen die op bootjes zitten van mensensmokkelaars die de vluchtelingen gewoon achterlaten op zee.

Thailand heeft de strijd tegen mensensmokkel opgevoerd en vermeende smokkelaarskampen leeggehaald.

Driehonderd doden

Vrijdag maakten de VN bekend dat er dit jaar naar schatting driehonderd mensen in Zuidoost-Azië zijn omgekomen door uitdroging, verhongering en geweld van mensensmokkelaars. In de eerste drie maanden van het jaar hebben zo'n 25.000 mensen de boot genomen om te vluchten.