Duizenden mensen in Nepal hebben woensdagnacht op straat geslapen nadat het land dinsdag opnieuw werd getroffen door een zware aarbeving. Daarbij kwamen tientallen mensen om het leven.

Dat meldt AP.

Officieel is het dodental na de aardbeving woensdag vastgesteld op 65. De meeste slachtoffers vielen in het district Dolakha, ten noordoosten van de hoofdstad Kathmandu. De beving met een magnitude van 7.3 veroorzaakte verschillende aardverschuivingen in de Himalaya, waardoor wegen in het gebied onbegaanbaar zijn. 

"De bevolking is geterroriseerd, iedereen is bang hier", zegt de hoofdbestuurder van het gebied. Volgens hem brachten duizenden mensen de nacht daarom buiten door en raken basisvoorzieningen, zoals drinkwater, op.   Tientallen gewonden zouden vastzitten in de dorpen. 

Volgens de minister van Binnenlandse Zaken raakten dinsdag zo'n tweeduizend mensen gewond. Dat aantal loopt waarschijnlijk nog op, omdat veel mensen in afgelegen gebieden nog niet zijn bereikt.

Naschokken

Op de beving van dinsdag volgenden zeker zeventien lichtere naschokken, aldus het USGS. Veel inwoners slapen op open velden en op straat, terwijl het land ook te kampen heeft met hevige regenval. Ook zijn door de beving veel gebouwen die bij de beving van 25 april beschadigd raakten, alsnog ingestort.

Om 02.00 's nachts gingen inwoners van Kathmandu massaal de straat op, toen een naschok de vallei waarin hoofdstad ligt, trof.

Ook in buurlanden zorgde de aardbeving dinsdag voor schade. In Chinees Tibet kwam volgens de autoriteiten een persoon om het leven. In India vielen zestien doden.

Tweeënhalve week geleden werd Nepal ook getroffen door een zware aardbeving, waardoor met name de hoofdstad Kathmandu zwaar werd getroffen. Het officiële dodental is opgelopen tot ruim achtduizend. Honderdduizenden mensen raakten dakloos.

Video: Beelden van de aardbeving

Helikopter

Woensdag wordt ook verder gezocht naar slachtoffers van de recente beving en de achtkoppige bemanning van een Amerikaanse helikopter, die dinsdag vermist raakte.

Aan boord waren zes Amerikanen en twee Nepalezen. Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie was er mogelijk een probleem met de brandstof.

Video: 'We dachten veilig te zijn op hoogste etage'