De Noord-Koreaanse minister van Defensie is geëxecuteerd omdat hij ontrouw was aan de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Hij zou in slaap zijn gevallen tijdens een militair evenement waarbij de leider ook aanwezig was. 

Dat meldden Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten woensdag.

Minister Hyon Yong Chol werd ontslagen nadat op camerabeelden was te zien dat hij even wegdoezelde. Na zijn ontslag werd hij ter dood gebracht door een vuurpeloton met een luchtafweerkanon, onder toeziend oog van honderden mensen, schrijft het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

De Noord-Koreaanse regering werd woensdag op de hoogte gebracht van de executie van Hyon op 30 april. Hij was sinds afgelopen jaar minister van Defensie.

Voetsporen

Met de executies stapt de Noord-Koreaanse leider in de voetsporen van zijn vader en grootvader. Die lieten tijdens hun schrikbewinden regelmatig tegenstanders uit de weg ruimen.

Een voormalig vooraanstaand politicus die Noord-Korea is ontvlucht, klapte dinsdag uit de school over de horrorpraktijken van Kim Jong-un. Waar zijn vader en oud-leider Kim Jong-il zijn vijanden nog naar strafkampen stuurde, laat Kim Jong-un ze meteen vermoorden.

Moorden

Volgens de oud-gediende, die Park wordt genoemd, zijn tijdens de eerste drie maanden dat Kim Jong-un aan de macht was zeven van zijn belangrijkste vertrouwelingen en hun families vermoord. Ook zouden dit jaar al vijftien politici ter dood zijn veroordeeld.

Daarbij zei Park dat veel politici in Noord-Korea geen idee hebben welke koers Kim Jong-un wil varen. "Hij heeft geen verstand van politiek, economie, cultuur of diplomatie. Hij heeft geen idee hoe hij een leider moet zijn."