Noord-Korea heeft afgelopen week helemaal geen ballistische raket afgevuurd. Dat zeggen de Verenigde Staten nadat Pyongyang zaterdag meldde dat zo'n raket was afgeschoten als test van het wapensysteem.

Volgens twee Amerikaanse overheidsfunctionarissen heeft het geïsoleerde stalinistische land waarschijnlijk andere systemen getest die nodig zijn voor het daadwerkelijk afvuren van een ballistische raket.

De onderzeeër die gebruikt zou zijn bij het afvuren, is namelijk relatief nieuw. Volgens de VS is het daarom logischer dat eerst andere dingen zijn getest voordat de echte raket is afgeschoten.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un was in de staatsmedia te zien op zee toen de raket werd afgevuurd. Hij zou het een "openbarend succes" hebben genoemd. Kort daarna zou opnieuw een test zijn uitgevoerd, ditmaal met drie raketten vanaf het land.

Amerikaanse onderzoekers stelden in januari dat op satellietbeelden mogelijk te zien was hoe een Noord-Koreaanse onderzeeboot werd voorzien van verticale lanceringsbuizen, die worden gebruikt voor het afvuren van ballistische raketten.