Een Amerikaanse politieagent die in maart een zwarte man doodschoot in de Amerikaanse staat Wisconsin, wordt niet vervolgd. 

Dat heeft de Amerikaanse justitie dinsdag bepaald.

De 19-jarige Tony Robinson werd doodgeschoten toen hij achterna werd gezeten door de agent omdat hij verdacht werd van geweldpleging. Toen Robinson de agent aanviel, schoot de agent meerdere keren op hem in onder meer zijn hoofd, arm en bovenlijf.

De officier van justitie zei dat Robinson meerdere mensen had lastiggevallen en geweld had gebruikt voordat hij werd gearresteerd. De agent hoeft dus niet te worden vervolgd, zo stelde hij. 

Later bleek dat de doodgeschoten tiener ongewapend was. De dood van Robinson leidde daarom tot veel ophef en demonstraties.

Imagoprobleem

De officier erkende dan ook dat de politie een imagoprobleem heeft wat betreft racisme. "Mijn besluit maakt geen eind aan de raciale verschillen die bestaan in dit land. Mijn beslissing is niet genomen op basis van emoties, maar op basis van de feiten." 

De politie in de Verenigde Staten ligt al langer onder vuur vanwege toenemend geweld door agenten. Vooral ongewapende Afro-Amerikaanse verdachten zijn daar vaak het slachtoffer van.

Het geweld heeft in heel de VS herhaaldelijk geleid tot grote betogingen en onlusten.

Video: Protest tegen vrijspraak agent Wisconsin