In Jemen is dinsdag om 22.00 uur (Nederlandse tijd) een staakt-het-vuren ingegaan tussen de Houthi-rebellen en de door Saudi-Arabië geleide coalitie.

Volgens persbureau AP was het niet direct duidelijk of het bestand, dat vijf dagen moet duren, werd nageleefd.

Bij de gevechten tussen de beide partijen zijn al honderden burgers omgekomen. Beide kampen hebben aangekondigd iedere verbreking van het bestand te zullen beantwoorden met geweld.

De Saudische coalitie en de Houthi's werden het vorige week eens over een vijfdaags bestand, dat hulpverleners de tijd en ruimte moet geven om de burgerbevolking te helpen en voedsel en medicijnen het land in te brengen. Zij hebben voor een humanitaire ramp gewaarschuwd, als niet snel de hulpverlening op gang komt.

Er werden bombardementen uitgevoerd tot kort voor het moment dat de Verenigde Naties Ismail Ould Cheikh Ahmed arriveerde in de Jemenitische hoofdstad Sanaa. 

Video: VN-gezant komt aan in JemenDe VN-gezant zei met alle partijen te willen praten en ervoor te willen zorgen dat het bestand houdt. "We gaan we humanitaire wapenstilstand bespreken en de terugkeer van alle partijen in Jemen aan de onderhandelingstafel", aldus Cheikh Ahmed.

Zwaarste luchtaanvallen

Ook maandag zijn de Houthi-rebellen nog vanuit de lucht bestookt door gevechtsvliegtuigen van de door Saudi-Arabië geleide coalitie. Volgens bronnen waren het de zwaarste luchtaanvallen sinds Saudi-Arabië op 26 maart de strijd aanbond met de Houthi's. 

Volgens ooggetuigen waren de explosies in de hele stad te voelen en stortten ook enkele huizen in. De zware munitie die explodeerde in de depots werd gelanceerd en belandde in woonwijken, waar vervolgens branden ontstonden. Over eventuele slachtoffers is nog niets bekend. 

Video: Bombardementen voor begin bestand Jemen

1.400 burgers

In totaal heeft de strijd in Jemen al aan 1.400 burgers het leven gekost en ruim 25 miljoen mensen hebben een tekort aan voedsel, water, medicijnen en elektriciteit. De humanitaire wapenstilstand is vooral bedoeld om het lijden van de bevolking te verlichten.

Er zijn schepen met hulpgoederen onderweg naar het land en de vluchtelingenorganisatie van de VN, UNHCR, is van plan om ruim 300 ton aan hulpgoederen, zoals slaapmatten, dekens en keukenspullen, naar het land te vliegen.