Weinig vooruitgang in overleg tussen Kerry, Poetin en Lavrov

Hoewel de sfeer prima was, hebben de beraadslagingen tussen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en de Russische president Vladimir Poetin vooralsnog weinig opgeleverd.

Poetin, Kerry en zijn Russische collega Sergej Lavrov spraken dinsdag onder andere over de situatie in Oekraïne en Syrië en enkele andere kwesties die de betrekkingen tussen de twee landen weinig goed doen.

Kerry sprak meer dan vier uur met Lavrov in een hotel in de Russische badplaats Sotsji. Daarna vertrok hij naar het presidentiële verblijf in de stad om met Poetin verder te praten.

Na drie uur praten gaf het Russische ministerie van buitenlandse zaken een verklaring uit waarin stond dat Kerry en Lavrov een "lang en oprecht gesprek" hadden gevoerd "over een breed scala aan onderwerpen".

Scherpe toon

In de verklaring sloeg Moskou een scherpe toon aan, net als in eerdere verklaringen waarin Washington het verwijt kreeg er verantwoordelijk voor te zijn dat de betrekkingen onder druk staan. Het ministerie herhaalde nog eens dat Moskou niet van plan is om een stap terug te doen als het gaat het om kwesties van nationaal belang.

"Sergej Lavrov merkte op dat wij niet schuldig zijn aan de huidige crisis in de betrekkingen met Washington", aldus de verklaring.

"Rusland is klaar voor een constructieve samenwerking met Washington, zowel wat betreft bilaterale kwesties als kwesties op het wereldtoneel, waar onze landen een bijzondere verantwoordelijkheid hebben als het gaat om wereldwijde veiligheid en stabiliteit. Maar, samenwerking is alleen mogelijk op een eerlijke en gelijkwaardige basis, zonder pogingen de ander te dwingen of de wil op te leggen."

Het ministerie zei tevens dat meer druk of sancties op Rusland uiteindelijk alleen maar tot een impasse leiden, omdat Rusland "niet gedwongen kan worden om compromissen te sluiten over nationale belangen".

Staakt-het-vuren

Kerry reisde naar Sotsji om te kijken in hoeverre Poetin bereid is om de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne te dwingen zich te houden aan het staakt-het-vuren.

Ook wilde Kerry peilen in hoeverre Poetin het regime van de Syrische president Bashar Assad nog steunt. Over de Syrië-kwestie liet Rusland alleen los dat het "noodzakelijk is om door te gaan met pogingen een volledige politieke dialoog te bewerkstelligen tussen Damascus en de oppositie."

Poetins woordvoerder Dmitri Peskov zei dinsdag dat Rusland blij is met het bezoek van Kerry, maar hij onderstreepte dat "Rusland nooit de eerste stap heeft gezet in het bevriezen van de betrekkingen". "We staan altijd open voor het tonen van politieke wil voor een bredere dialoog", besloot Peskov.

De uitlatingen van Peskov zijn een aanwijzing dat niet op een doorbraak moet worden gehoopt. Desalniettemin wezen beide partijen erop dat het erg belangrijk is om het verleden achter te laten.

Dossier Oekraïne | Dossier Syrië

Tip de redactie