De Nederlander Romano van der Dussen, die waarschijnlijk al sinds 2003 onschuldig vast zit in een gevangenis in Spanje, wordt momenteel niet meer mishandeld door medegevangenen.

Dat heeft zijn advocaat, Silverio García Sierra, dinsdag tegen het ANP gezegd.

Van der Dussen is in 2003 tot 15,5 jaar cel veroordeeld voor de verkrachting van drie vrouwen in Fuengirola, in de buurt van Málaga. Maar uit onderzoek in Groot-Brittannië is gebleken dat het dna van de dader overeenkomt met dat van een Brit die vastzit wegens moord.

De veroordeelde Britse moordenaar Mark Dixie heeft gezegd dat hij de dader zou kunnen zijn.

Mishandeld

Eerder deze week zei de 42-jarige Van der Dussen tegen de Spaanse krant El País dat hij door medegevangenen is beledigd en mishandeld. ''Op dit moment gebeurt dat niet meer'', zegt García Sierra, die bij de gevangenisdirectie aandacht had gevraagd voor de mishandeling van de Nederlander door medegevangenen.

Zijn poging om Van der Dussen tijdelijk vrij te krijgen, is door justitie niet ingewilligd.

Niet herzien

Volgens El País weet de Spaanse politie al sinds 2007 dat Van der Dussen ten onrechte vastzit. Door de trage rechtsgang is het nog altijd niet tot een herziening van het vonnis gekomen.

García Sierra weet niet wanneer het hooggerechtshof de zaak van D. gaat behandelen. De advocaat laat weten dat hij het hof onlangs nog nieuwe documentatie over de zaak heeft verstrekt. Daarbij gaat het onder meer om een verklaring van een medewerker van de gevangenis waarin Dixie wordt vastgehouden.

Tegen de medewerker zou de Brit hebben gezegd dat hij mogelijk betrokken was bij de verkrachtingszaak in Fuengirola.

In 2003 werden in de Zuid-Spaanse badplaats Fuengirola binnen een paar uur tijd twee vrouwen gewelddadig aangerand en één vrouw verkracht. Van der Dussen woonde in Spanje en was een bekende van de politie. Dixie was ook in de buurt. Dixie zit sinds 2008 in Groot-Brittannië in de gevangenis voor de verkrachting van en de moord op het jonge model Sally Anne Bowman in 2005.