Ruim twaalf uur voor een bestand in Jemen moet ingaan, heeft de door Saudi-Arabië geleide coalitie luchtaanvallen uitgevoerd op de hoofdstad Sanaa.

Inwoners zeiden dat drie luchtaanvallen in het noorden van de hoofdstad waren gericht op een basis van legereenheden die loyaal zijn aan de sjiitische Houthi's. Er was daar een rookkolom te zien.

Lokale autoriteiten melden dinsdag aan het staatspersbureau Saba dat de luchtaanvallen negentig levens hebben geëist. Houhti's spraken eerst van twintig doden.

Nog eens driehonderd mensen zouden gewond zijn geraakt. Het doelwit was volgens Saba een basis waar vandaan raketten worden afgevuurd.

Als het genoemde dodental klopt, zou het bombardement van maandag het dodelijkste tot nog toe zijn.

Aden

In de havenstad Aden waren ook posities van de Houthi's het doelwit van luchtaanvallen. Gewapende groepen zijn daar in een hevige strijd gewikkeld met de Houthi-opstandelingen in de stad en in de rest van het zuiden van het Arabische land.

Het bestand moet om 22.00 uur Nederlandse tijd ingaan en vijf dagen duren. In die tijd moeten hulporganisaties voedsel en medicijnen het land in kunnen brengen. Zij hebben voor een humanitaire ramp gewaarschuwd, als niet snel de hulpverlening op gang komt.

Maandagavond werd Jemen ook in de lucht bestookt door gevechtsvliegtuigen.

Al-Qaida

Volgens AP zijn maandag vier leiders van de Jemenitische tak van Al-Qaida omgekomen bij een vermoedelijk Amerikaanse droneaanval. Dat meldt de terreurbeweging volgens AP n een verklaring die op diverse websites verscheen. 

De vier werden volgens bronnen bij de veiligheidsdiensten gedood in de kuststad Mukalla, waar ze hun intrek hadden genomen in de residentie van de president. 

Al-Qaida in Jemen wordt door de Verenigde Staten gezien als het gevaarlijkste filiaal van de terreurbeweging. 

Video: Bombardementen voor begin bestand Jemen